Teràpia de parella
La vida en parella no és un camí fàcil, tot el contrari, és un camí ple d’esforços, ensopegades, moments especials, obstacles i vivències de molt diversa índole. Moltes persones pensen que una vegada han conquistat a la seva parella ja està tot el treball fet, però… quin error tan gran! Cap dels membres de la parella es pot relaxar en aquest aspecte. Tot el que s’avanci o retrocedeixi en una parella dependrà dels seus dos membres i de com gestionin, tots dos, totes les situacions que la vida els posi per davant.
La dificultat principal en una parella és com es compaginen les dues individualitats que la formen. Cada membre de la parella porta amb si “la seva motxilla”, és a dir, les seves creences, els seus valors, la seva manera de fer i afrontar les coses… i el que és més important, les seves expectatives de com serà la seva parella. A vegades costa entendre que l’altre/a no pensi de la mateixa forma que un/a ho fa, que es comporti de manera diferent al que un/a desitja, que no comparteixi els mateixos gustos, que l’altre/a no sigui allò que un/a té idealitzat… entrant en un cercle de desencantament, monotonia i discussions que portaran a un deixar d’esforçar-se per la relació, perdent la il·lusió i donant-se problemes com:
- Dificultats de comunicació, conflictes i discussions excessives i en escalada, incapacitat d’arribar a punts d’acord, incomprensió.
- Dificultats de convivència, pèrdua del sentit de la relació, desinterès cap a l’altre o cap al projecte de vida en comú.
- Monotonia, distanciament, desil·lusió en la relació, gelosia, dependència emocional, infidelitat, inseguretat, baixa autoestima, ruptures.
- Dificultats en la relació sexual: falta de desig, disfunció erèctil, ejaculació precoç, anorgàsmia…
- Dificultats amb les famílies d’origen.
- Dificultats d’adaptació als diferents moments del cicle vital: naixement dels fills, criança dels fills, síndrome del niu buit, cuidat dels avis…
- Crisis vitals individuals que afectin la relació.
La teràpia de parella anirà encaminada a:
- Augmentar la comunicació, la complicitat i la confiança entre els membres de la parella, replantejant la seva interacció, a fi de recuperar la seva relació si tots dos membres així ho desitgen.
- Gestionar la ruptura de la forma menys traumàtica i conflictiva possible en el cas que la parella així ho decideixi, de forma consensuada i vivint aquesta ruptura no com un fracàs sinó com la millor solució possible en aquest moment per a la parella.
En tots dos casos la seva efectivitat dependrà del fet que hi hagi voluntat, motivació i ganes de treballar per part dels dos membres de la parella.
Que es treballa a teràpia de parella?
Les parelles arriben a teràpia dient que no tenen comunicació, que discuteixen per tot, que no s’entenen, que l’altre no els escolta, que han deixat de compartir coses…
Els punts a treballar seran els següents:
- Potenciar la comunicació i el diàleg entre els membres de la parella, expressant el que un pensa sense atacar, ni ofendre i escoltant a l’altre.
- Buscar la forma en què la parella pugui gestionar i resoldre els seus conflictes o discussions, perquè el problema no és discutir amb la parella, sinó com es gestionen aquestes discussions i com acaben.
- Treballar la convivència, fomentant l’empatia, el respecte i fugint de la dependència cap a l’altre.
- Responsabilitzar-se de les pròpies decisions.
- Crear un clima de confiança entre els membres de la parella i potenciar activitats compartides.
- Treballar les dificultats sexuals, en cas que siguin part important del conflicte.
En les sessions es treballaran els punts conflictius de la relació, les manques en la comunicació, es trencaran els mites associats a la parella, es buscaran acords… i es pactaran tasques a dur a terme per la parella entre les sessions per a potenciar el treball fet en aquestes. No és un treball senzill i en molts casos pot comportar dolor, però la teràpia de parella ha demostrat la seva eficàcia en un percentatge molt elevat de parelles. La presència dels dos membres de la parella és recomanable en totes les sessions de la teràpia, atès que és la parella, com a conjunt, qui sofreix la dificultat. Però, en alguns casos, el terapeuta pot considerar necessari realitzar sessions per separat.
Quan és adequada la teràpia de parella?
Quan les dificultats o diferències comencen a sorgir, les parelles poden afrontar-les i resoldre-les per si mateixes. Però hi ha parelles que no podran fer-ho soles i requeriran de l’ajuda d’un professional. En aquests casos és adequada la teràpia de parella.
Els principals motius que fan que una parella es plantegi fer teràpia són les discussions, la rutina, la falta de sexe i les infidelitats. En la majoria dels casos, però, les parelles prenen aquesta decisió quan porten uns quants anys de desavinences, acumulant frustració, enuig, decepcions, distanciament i la relació ja està molt desgastada. És «l’últim cartutx que ens queda» manifesten moltes parelles quan els pregunto el motiu pel qual han decidit fer teràpia. A més, per regla general, un/a dels membres és qui pressiona a l’altre/a per a fer la teràpia, amb l’objectiu de recuperar la relació. L’altre/a acaba cedint, però moltes vegades la relació està ja tan deteriorada que aquest altre/a ja ha tirat la tovallola. Seria ideal que les parelles no esperessin tant per a demanar ajuda, perquè la teràpia és molt més efectiva si es comença a l’inici del malestar o del conflicte. Al mateix temps, és important que la parella es decideixi a fer la teràpia en el moment en què els dos membres sentin la necessitat i comparteixin els mateixos objectius. La teràpia de parella és un recurs efectiu al qual les parelles amb dificultats poden recórrer per a solucionar els seus conflictes, créixer com a parella i seguir endavant, o, per a decidir posar punt i final a la seva relació. A més, qualsevol que sigui la decisió que prengui la parella respecte al seu futur, el procés de teràpia sempre porta a la persona a un coneixement i creixement individual que afavorirà el bon funcionament de la relació de parella actual o de futures relacions.
Contacta amb mi
Si tens qualsevol dubte, pots trucar-me o em pots escriure per whatsapp. Em posaré en contacte amb tu el més aviat possible.